YÖK'ün Önünde 36 Uzun Saat

İTÜ'lü Asistanlar Ankara'lı asistanların desteğiyle işten atılan asistanların işe iadesi, azami süre uygulamasının durdurulması ve değerlendirme kurullarının kaldırılması için YÖK önünde 36 saat nöbet tuttu. Hacettepe Asistan Platformu bu süreçte İTÜ'lü meslektaşlarını yalnız bırakmadı. Aşağıda kazanımla sonuçlanan bu uzun mesaiden satırbaşlarını göreceksiniz. 
 
31 Ocak 2013 Perşembe 
 Saat 00:30: Asistanlar saat:00.30'da İTÜ Taşkışla yerleşkesi ve saat:01.00'de Kadıköy Salı Pazarı önünden kalkan otobüslerle yola çıktılar.
Saat 09:25: İstanbul'dan yola çıkan Asistanlar Ankara'ya ulaştı.
Saat 10:15: Asistanlar Bilkent'te bulunan YÖK binası önünde buluştular.
Saat 11:30 Hacettepe Beytepe, Ankara Üniversitesi ve ODTÜ'lü asistanlar YÖk önünde üzere buluşma noktalarında biraraya geldiler.
Saat12:15:  Hacettepe Üniversitesi, ODTÜ, Gazi ve Ankara Üniversiteli akademisyenler ve öğrenciler de YÖK önüne geldiler.
Saat 12:30: YÖK önündeki yürüyüşün ardından basın açıklaması yapıldı. 
 YÖK önüne yapılan yürüyüşün ardından açıklamalar yapıldı. Sık sık, “YÖK Gitsin, Biz Kalıyoruz!” , “İTÜ'de Asistan Kıyımına Son!” sloganları atıldı. İTÜ'lü asistanlar adına açıklamayı yapan İlke Kızmaz, 4 yıl sonra bir kez daha YÖK önünde olduklarını belirtti. 2009 yılında doktoralarını bitirmeleriyle birlikte 50 D'li araştırma görevlilerini işsiz bırakan YÖK Yürütme Kurulu kararını protesto ettiklerini belirten Kızmaz, “O dönemde yürütttüğümüz mücadele ile kararın iptalini sağladık. Dört yıl sonra geldiğimiz noktada yüzlerce 50D'li yüzlerce araştırma görevlisinin yüksek lisans ve doktorasını bitirmesine izin vermeksizin işten çıkarılmış durumda, işten çıkarılmayanlardan ne olacağına dair kaygılı” şeklinde konuştu.
24 Ocak'ta YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ile yapılan görüşme sonucunda mağduriyetlerinin genel kurula taşınacağı sözü üzerine YÖK önünde olduklarını belirten Kızmaz, taleplerini şu şekilde sıraladı: “Aylardır hukuksuz bir şekilde işten atılarak mağdur edilen asistanlar geri alınsın. Hiçbir hukuki ve bilimsel dayanağı olmayan azami süre uygulması kaldırılsın. İTÜ'de 33-a kadrosuna geçişte bölümlerin iradesini yok sayan değerlendirme kurulları kaldırılsın.”

Destek Konuşmaları
Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız: İktidarın Yeni Yök Yasa Tasarısı ile yaratmak istediği, İTÜ'de de yaşananlara baktığımızda, fotografın netleşmesini sağladı. Siyasal iktidarın düzenine karşı çıkan herkes hedef haline geliyor. Düzenin işaretlerini görüyoruz. Özgür bilim hiçe sayılıyor, güvenceli çalışma yok sayılıyor.

KESK MYK Üyesi Ali Kılıç: YÖK'ün uygulamaya koyduğu 50D özgür bilimin önüne geçiyor. 50D yasadan çıkarılsın istiyoruz. Bilimin önü açılsın. Biz KESK olarak, İTÜ'lü asistanların yanındayız.

İstanbul Üniversitesi'nde Asistan Levent Dölek:
Sadece iş güvenliğimize değil, akademik özgürlüğümüze de sahip çıkıyoruz. İTÜ'de yaşananlar önemli çünkü İTÜ'de yaşananlar diğer üniversitelere de sıçrayacak bir durum. 6 yıl dayatması var ama İTÜ'ye baktığımızda doktoranın bitme ortalaması 7,5 yıl.
 
ODTÜ Öğretim Elemanları Derneğinden Atilla Aydın:
Burada yaşanan basit bir dayanışma değil sadece. Bizler akademiyi savunmak için buradayız. ODTÜ'de yaşananlar, İTÜ'de yaşananlar YÖK Yasa tasarısına karşı çıkışın simgesidir. Böyle algılanmalıdır.

CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç:
MEB'in eğitim komisyonunda görev yapıyorum. MEB komisyonunun başkanı bakan olduğu için yeni komisyon başkanı seçilecek. Bu bir tesadüf olamaz.

CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan:
97 yılını hatırladım. O zamanlarda rektörler, akademisyenler yanımızda yer alırdı. Şimdi ise rektörler siyasal iktidarın emrindeler. Şimdilerde rektörler gericiliğin simgesi haline geldiler.
Saat:14:30 YÖK yetkilileri görüşmek üzere içeri giren asistan heyetine 1 Şubat Cuma günü konunun görüşüleceği ifade edildi. 
Saat 17:00 Asistanların Ankara ayazında kararlı bekleyişleri sürüyor.
Saat 20:20 Hava soğuk ama yürekler sıcak. Ateş başında halaylar çekiliyor. 
Saat 23:00 Etkinlikler hız kesmeden devam ediyor.


1 Şubat 2013

Saat 09:55 Asistanlar YÖK önündeki nöbetlerini gece boyunca sürdürdü. Sabah saatlerinde ise YÖK'de yapılacak toplantı için kurulu üyeleri tek tek binaya girmeye başladı. Bu sırada Asistanlar taleplerini dile getiren sloganlar attı.Asistanların YÖK önündeki nöbeti toplantı kararları açıklanana kadar devam edecek.
Saat 15:55 YÖK gündem yoğunluğunu bahane ederek kararı YÖK önünde bekleyen asistanlarla görüşmüyor. YÖK başkanı asistanların görüşme talebini reddetti.
Asistanlar, "Görüşme talebimiz kabul edilmezse bu sefer çadırlarla birlikte kalıyoruz. Dostlarımızı YÖK önüne desteğe bekliyoruz" açıklaması yaptı.

Saat 20:00 YÖK Genel Kurulu sona erdi ve toplantı sonuçları açıklandı.

Açıklanan karara göre, İTÜ'de işine son verilen asistanlar işlerine geri alınacak.

YÖK Genel Kurulu sonucunda 4 maddelden oluşan bir karar çıktı. Maddeler şu şekilde:

1. Azami süre içerisinde işten atılmış olan doktora öğrencileri değişiklik Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonraki bir ay içerisinde başvururlarsa kadro ilan şartı aranmadan geri dönebilecek.
2. Bu asistanlar 2013 Haziran ayına kadar doktora tezlerini verirlerse kadroları 2013 Aralık ayına kadar durabilecek.
3. Asistanlar azami süre içerisinde yüksek lisans ya da doktora tezlerini teslim etmeleri durumunda yüksel lisans öğrencileri 6 ay, doktora öğrencileri ise 1 yıl 50/D kadrosunda kalabilecek.
4. Askerlik ve sağlık nedeniyle alınan izinler azami süreden sayılmayacak.

YÖK önünde direnen asistanlar şimdi bu kazanımla üniversitelerine döneceklerini ve YÖK'süz üniversite mücadelesine devam edeceklerini açıkladılar.




0 yorum :

Yorum Gönder